Uctění 75. výročí osvobození naší vlasti na Praze 8

11. 5. 2020

Virová pandemie a na ni navazující mimořádný stav vyhlášený vládou, zamezil manifestačnímu uctění 75. výročí osvobození naší vlasti Rudou armádou. Proto se OV KSČM Praha 8 rozhodl pro individuálnější formu. V den zahájení pražského povstání, tedy 5. května, delegace OV Praha 8 a řada soudružek a soudruhů položila květy při vzpomínkovém setkání na Kobyliské střelnici. Přestože tato akce nebyla organizována jako manifestace, sešli jsme se v počtu cca dvaceti lidí. OV pro účastníky pietní akce připravil rudé karafiáty, aby každý, kdo přišel, mohl oběti fašistického běsnění uctít položením květů. V současné době, kdy dochází k masivnímu překrucování dějin politickými demagogy podporovanými sdělovacími prostředky, je naší povinností zabránit nejen hanobení květnových dnů roku 1945, ale celé historie. Na pamětních deskách v Kobylisích je mj. i 15 jmen zavražděných mladých, skoro dětí,  lidí do 19 let. Celá jedna školní třída...

Byly vyvražděny celé rodiny, např. šest členů rodiny Vosmíkovy. Poslední poprava proběhla 7. května 1945, kdy ještě byli zavražděni tři vlastenci. Šestého květny esesáci zavraždili na Pankráci v domě č. 255 v dnešní ulici Obětí 6. května 37 lidí, z toho 10 dětí od 6 do 15 let, 13 žen, z toho byly dvě těhotné. Ve vedlejším domě bestiálně zavraždili dalších 16 lidí, z toho 6 dětí. Čtrnáctileté dívce vypíchli zaživa oči... To musí být memento pro všechny. Co vy na to, primátore Hřibe, starosto Koláři a Novotný? Víte o tom vůbec?

Byli jsme potěšeni, že se na Kobyliskou střelnici dostavila i s. Kateřina Konečná. Po vzpomínce na oběti, přednesenou s Kopalem a s. Konečnou, byly k památníku položeny květiny. Soudružka Konečná rovněž položila k památníku svou kytici. Po ukončení vzpomínkové akce v Kobylisích jsme navštívili dalších pět památníků. Kytice OV jsme položili u památníku při vstupu do Čimického háje, u mostu Barikádníků na straně Prahy 7, následně i u památníku na straně Prahy 8. Nově jsme uctili památku čtrnáctiletého chlapce zabitého 5. května 1945, jehož pamětní deska je umístěna na vjezdu do Grabovy vily z Povltavské. Nevynechali jsme ani místo po soše maršála Koněva, kde jsme pietně položili další květiny. Proběhly však nejenom uvedené akce pořádané OV, ale též akce pořádané přímo některými ZO. Za to díky.

58. ZO pod vedením s. Pilného tradičně uctila 9. května položením květin u pomníku na Čimické Rudou armádu a armádní sbor vedený generálem Ludvíkem Svobodou. 61. ZO pod vedením s. Nejedla položila květiny u památníku v Čimicích. Zapomínat se totiž nesmí.

Hrozba fašismu se nad námi opět vznáší. Ten německý měl kořeny v hospodářské krizi třicátých let. Není současná pandemická krize, která se zřejmě změní v krizi ekonomickou, něčím podobným? Zatím nám produkuje „jen“ lidi typu pánů Hřiba, Koláře a Novotného. Nesmíme proto zapomenout na výrok Julia Fučíka: Lidé, bděte.

Fotogalerie

Autor: 
Vladislav Kopal, předseda OV KSČM Praha 8
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8