Měla by městská část Praha 8 iniciovat výstavbu nájemních bytů?

7. 6. 2018

(otázka červnové Osmičky)

Dostupnost bydlení?

Když je vyvolán nedostatek komodity, v tomto případě bytů, její ceny rostou. Od 90. let, od kdy se stala na Magistrátu hlavního města Prahy hegemonem ODS, došlo k takřka zastavení výstavby nájemních bytů. Vznikala tak realitní bublina. Způsobem, jak dosáhnout na dostupné bydlení, bylo zakoupení již privatizovaných panelových bytů. Před několika lety bylo řešení bytové situace ještě schůdné. Byly k dispozici byty ze staré výstavby před rokem 1989. Jak je tomu na realitním trhu dnes?

Stačí příklad. Na Praze 8 je realitní kanceláří nabízen byt 2+kk, 44 m2 za 3,5 mil. Kč. Nevěříte? Otevřete si realitní inzerci. Kdysi se nové byty na Velké skále prodávaly za 20 tis/m2. A teď? Standardem je 80–100 tis./m2. Letošní meziroční nárůst cen je 19 %! Stačí si pak vše vynásobit. A pak omdlít. Kde to skončí?

KSČM se vždy zasazovala o dostupnost bydlení. To, co se dnes děje na přehřátém realitním trhu, je již za hranou. Bydlení v Praze musí být přece dostupné i pro běžné Pražany. Ne každý může bydlet ve viladomu. A jak je to s nájmy? V soukromých bytech stouply. Letos meziročně o 14 %. Nájemné 250 Kč/m2 patří k těm nižším. Za 60 m2 je pak nájem 15 000 Kč/měs., s energiemi 18 000 Kč. A plus tři nájmy záloha. Cena bydlení jako v Paříži, plat český. Je to síla.

KSČM vždy akcentovala nutnost státní, ev. Družstevní výstavby, umožňující dostupné bydlení pro lidi s běžným příjmem. Je proto nezbytné urychleně nastartovat výstavbu dostupného nájemního bydlení. Jinak se Praha stane pouze ložnicí Evropy. Avšak zahušťování stávajících lokalit novou výstavbou je pro KSČM zcela nepřijatelné. Pražský magistrát disponuje pozemky a musí hájit zájmy všech Pražanů, a ne pouze developerů.

Autor: 
Vladislav Kopal, zastupitel MČ Praha 8 za KSČM
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8