Vzpomínka na Kobyliské střelnici

11. 5. 2018

    Obvodní výbor KSČM Praha 8 uspořádal 9. května pietní vzpomínku na Kobyliské střelnici, tedy na místě, kde byli za okupace hitlerovským Německem popravováni čeští vlastenci, odbojáři, ale i zcela nevinní lidé, kteří nesouhlasili s okupací. Shromáždění se zúčastnili i předsedkyně KV KSČM Praha Marta Semelová a Josef Skála. Za OV KSČM Prahy 8 položili k deskám zavražděných květiny předseda OV KSČM Zdeněk Nagovský, člen ÚV KSČM Jaromír Petelík a kandidát do Senátu Vladislav Kopal.

    V hlavním projevu s. Nagovský vzpomenul obětí fašistické zvůle za doby okupace. Byli zde zavražděni ti, kteří aktivně bojovali proti fašismu, ale i ti, kteří jen schvalovali atentát na Reinharda Heydricha. Mezi popravené patřili také Evžen Rošický, Vladislav Vančura a biskup Gorazd. Popravovalo se zde ještě 7. května, dva dny před osvobozením Prahy, tedy v době, kdy se k Praze již blížila sovětská vojska.

    S pietní vzpomínkou vystoupil Josef Skála. Připomenul zločiny fašistů páchané dlouhých šest let na českém národu. Zmínil se též o narůstajícím fašismu v Evropě. Vyzval přítomné, aby svou prací a nesouhlasem se současným politickým vývojem u nás a v Evropě přispěli k budování a nastolení lepší společnosti. Vždyť to, co se dělo za okupace, se nesmí již nikdy opakovat.

Autor: 
Petr Vilím
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8