Proč se nový Dům sociálních služeb stal pro občany Prahy 8 finančně nedostupný?

26. 3. 2018

(otázka z březnového čísla Osmičky)

Domnívám se, že hlavní důvod je, že byl postaven draze. Za peníze, které byly do této přepychové stavby a jejího okolí investovány, by se podle mého odhadu dala postavit dvě i tři podobná zařízení. Minimálně však středisko s trojnásobnou kapacitou.

Dům sociálních služeb jsem navštívil v květnu 2016. Rok a půl potom, co se bývalé vedení radnice odporoučelo. Přestože dům nebyl ještě úplně vybaven, byl jsem i tak velmi překvapen jeho luxusní podobou. Moderní stavba s připravovanou střešní zahradou, nádherné záhony a cesty. Bylo vidět, že se architekti na tomto kousku Prahy 8 opravdu vyřádili – myšleno v pozitivním slova smyslu. Ale za vše se platí. Nerezové provedení kuchyně a drahá kuchyňská zařízení napovídala, že se nešetřilo ani na vnitřním vybavení.

Zarazila mne ovšem kapacita domu sociálních služeb. Přece není možné, aby tak luxusní zařízení bylo projektováno pro pár desítek klientů z více než 100 000 občanů Prahy 8. Kdo má jen trochu analytické myšlení, musí si položit otázku, pro koho byl projekt už od prvopočátku určen a proč minulé vedení radnice pod dominancí ODS takhle dimenzovanou stavbu za veřejné peníze zadalo a co s ní mělo dále v plánu.

Autor: 
Zdeněk Nagovský, zastupitel MČ Praha 8 za KSČM
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8