Loutka „Jiří Drahoš“ neuspěla, loutkáři nepřesvědčili…

1. 2. 2018

Takový zájem o politiku v České republice poslední měsíc byl takřka historický. I lidi, jindy politicky odtažité, přímá volba aktivovala.

Tak a máme to za sebou. Druhé přímé volby hlavy státu proběhly, hlasy byly spočítány. Výsledek známe. Pro některé byl důvodem ke spokojenosti, pro jiné nikoliv. To je logické, v politice se na remízu nehraje. Horké hlavy zchladly, život se – jak doufám – zvolna vrací do svých normálních kolejí.  Politická kocovina se vytrácí. Hlavní aktéři dramatu čerpají nové síly a uvažují, jak dál.  

Pokusím se o krátké zamyšlení, o krátkou rekapitulaci nedávného hektického dění.

 Jaká vidím pozitiva?

Bezpochyby jsem potěšen nárůstem zájmu o politiku. Raketový nárůst počtu amatérských politologů a analytiků je toho jen důkazem.  Vnímání běhu věcí veřejných a dění ve veřejném prostoru je v životním zájmu každého z nás. Dnes se totiž rozhoduje o zítřku. Známá fráze, ale pravdivá.

Nyní k emocím. Zmíním nejdříve ty pozitivní. Jako pozitivum jsem vnímal reakci pana Drahoše, který se ovládl a dokázal – i když poněkud křečovitě – svou porážku přijmout.

Vnímal jsem též i vyjádření lidí, které respektuji. Namátkou jmenuji vyjádření pana Horáčka. Bylo korektní, na úrovni, prosté invektiv, kroucení hlavou, vulgarit či fanatických výpadů.  

Pane režisére Hřebejku, poučte se, jak vystupuje  demokrat a slušný člověk.

 Kalouskovize 24 opět nezklamala.

Televizní kanál propachtovaný jedné skomírající politické straně s marginálním vlivem, opět nezklamal. Dal rozsáhlý prostor partaji, disponující olbřímí silou několika mandátů. Káže bludy a vědomé lži. O to hůř. Hej hou, hej hou, trpaslíci jdou, se zpívalo v jednom animovaném filmu. Myslím, že už  by tito parlamentní trpaslíci a sérioví škodiči měli jít... Vážně. Odpochodovat do prázdna politické nicoty. Už je na čase…

Uvedu další frázi, totiž,  že by člověk nikdy neměl říkat nikdy. Nemyslel jsem si, že něco překoná politické komentáře a zprávy ČT. Ale stalo se. Kdo viděl, nechápe, kdo neviděl, neuvěří.

Masivní dehonestaci všeho spojeného s Milošem Zemanem.  Neomalené nálepkování.

"Volil jsi Miloše Zemana? Tak jsi primitiv, nevzdělanec, polointeligent", nám tvrdí pan režisér Hřebejk. Prezidentovy voliče Kalouskovize ČT  zase představuje jako lidi popíjející „lahváče“, své názory podporující  skleničkami rumu (ty zřejmě zaplatil redaktor ČT). Jistě jste zaznamenali.  

Starosta Jablunkova stojící v parku obklopen mladými s dětmi, folklórní soubor v pozadí juchající na pódiu. Idyla. Oproti tomu starosta z Vysočiny sedící v hospodě, znějící  akordeon má zřejmě  evokovat tradici prvních dělnických prezidentů. Ubohé, směšné, zlé.

ČT konfrontuje  „akademickou noblesu“ na straně jedné s pivní kulturou  na straně druhé. Naštěstí je voličů Miloše Zemana v konečném součtu více. Sice ne o moc, ale historie se neptá… Je po volbách. 

Loutku Akademika vracejí loutkáři zpět do fundusu a po redaktorech ČT zůstal jen štiplavý dým. Jdou škodit zase jinam. Čert však nikdy nespí, ani ten Kalouskovizní.

Zde je důkaz. Náhodou jsem v neděli večer pustil jakýsi magazín na mé „oblíbené“ TV stanici. Tam Mladý muž a (nikoliv bílá velryba) ale  slečna, prezentovali reportáže redaktorů ČT spojené s volbami. Například moderátorka Mynářová je tam redaktorkou ČT napadána, že na pódiu tleskala vítězi voleb. Dotěrná redaktorka ČT ji přitom pronásleduje chodbou za neustálého omílání téhož.  

 Co mě šokovalo ?

Nevěřícně jsem sledoval ty, kteří neunesli břímě demokracie. Jediná pravda (ta jejich) neuspěla. Hrůůůůza, konec světa.  Jakýsi mladý zpěvák prý emigruje, prominentní dívenka - muzikálová zpěvačka - rovněž. Budou-li chtít emigrovat vždy, když názor většiny bude odlišný od toho jejich “jedině správného“, doporučuji jim koupi obytného vozu. Dost se totiž nacestují. Už budou tři, protože jeden nýmand se již v PL nedávno obdobně oduševněle vyjádřil.

Chlapci a děvčata, pěstujte raději koťata a při tom vnímejte realitu života. Zlatá mládeži, on je život opravdu o něčem jiném - i prohrávat se musí umět.

Neustálé zesměšňování protistrany nemá, jak vidno, větší sílu než hlas běžného občana.  A proto se i řada lidí na poslední chvíli probudila a odmítla (byť těsně) elitáře. Volby dopadly tak, jak dopadly.

Autor: 
Vladislav Kopal
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8