Odpovědnost za chátrající centra služeb by měla nést pravice!

13. 1. 2018

KDU-ČSL, Osmička sobě a Nezávislí položili otázku do politického fóra měsíčníku Osmička:

Jak může radnice Prahy 8 zabránit zahušťování sídlišť?

Odpovídá zastupitel za KSČM Petr Vilím:

Prostorové zahuštění sídliště Ďáblice je naprosto nepřípustné z několika důvodů. V prvé řadě by výstavbou věžových domů, tak jak požaduje CPI a.s. byl narušen architektonický ráz sídliště, proti kterému svědčí 6500 podpisů dotčených občanů pod peticí „Stop výstavbě vysokopodlažních domů“. Z přibližně dvacetitisícového počtu obyvatel sídliště to není málo!

Sídliště postavené v 70. letech minulého století nemá dnes dostatečně kapacitní komunikace a parkoviště. Nárůst obyvatel by znamenal další problémy ať v automobilové dopravě, tak v dopravě městské, a tím i zhoršení životního prostředí. Nedivím se tedy ,,ďáblickým", že odmítají projekty CPI, vždyť mnohé domy pomáhali dobudovávat svépomocí a nechtějí žít ve zhoršených podmínkách, které by vznikly kvůli developerským zájmům.

Nyní je na straně zastupitelů a úřadů, aby zabránili bezkoncepčnímu projektu, jakým je výstavba nových věžáků. Pro zlepšení života je nutné provést opravu stávajících objektů, ve kterých byly a někde i přes jejich havarijní stav stále jsou pro občany umístěny provozovny služeb. Otázkou ovšem je, jak to udělat, když v devadesátých letech pravicoví politici vytvořili podmínky k tomu, že se objekty občanské vybavenosti dílem prodaly, dílem je nastoupivší developeři převedli za nových tržních podmínek do svých vlastnictví. Je tedy v tomto případě role pravice, reprezentované v zastupitelstvu Prahy 8 ODS a TOP 09, vůči občanům rolí skutečně tak čistá?

Klub KSČM je proti záměru CPI a podporuje petici občanů.

Autor: 
Petr Vilím
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8