Vzpomínka na Jana Opletala

20. 11. 2017

Zatímco většina občanů oslavovala ,,sametovou revoluci", sešli se členové KSČM a jejich příznivci u Hlávkovy koleje, aby uctili památku studenta Jana Opletala.

S projevem vystoupila předsedkyně KV KSČM soudružka Marta Semelová, která připomenula tragickou smrt studenta Jana Opletala, který spolu s dalšími studenty přišel 28.října oslavit vznik ČSR. Chtěli tak vyjádřit odpor proti fašistiským okupantům. Při demostraci byl Jan Opletal v Žitné ulici postřelen spolu se studentem Václavem Sedláčkem, který při převozu do nemocnice zemřel. Jan Opletal zemřel 11. listopadu, kdy podlehl zranění.

Po jeho pohřbu 15.listopadu poslalo gestapo více než tisíc studentů do koncentračního tábora Sachsenhausen a devět studentů bylo na výstrahu popraveno. Následovalo uzavření českých vysokých škol.

Většina mladých lidí neví, že 17.listopad byl na památku odporu studentů proti fašismu a okupaci naší vlasti vyhlášen jako Mezinárodní den studenstva. Dnes si spojují toto datum s pučem, který nazývají sametovou revolucí.

Zvláště v dnešní době, kdy se ve světě opět chrastí zbraněmi, je třeba si připomínat, co přinášejí války: jednoznačně bídu, strach a utrpení. 

Autor: 
Petr Vilím
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8