Komunisté na osmičce nejen na radnici

15. 10. 2017

Městská část Praha 8 se skládá ze čtvrtí Libeň, Karlín, Ďáblice, Bohnice a Čimice, čítající cca 100.000 obyvatel. Tedy obvod s velkým volebním potenciálem. KSČM na Praze 8 vždy dosahovala dobrých volebních výsledků a byla kontinuální součástí politického života městské části. Jak si komunisté stojí po posledních volbách? Posuďte sami. V zastupitelstvu má strana pět zastupitelů a nejen to. Vykonáváme funkci předsedy kontrolního výboru, předsedy bezpečnostní komise, naši zastupitelé jsou významnými členy všech komisí MČ. Chceme být na obvodě zřetelní.  A to se nám daří. Například předseda kontrolního výboru se pravidelně účastní jednání rady. Zúčastňujeme se veřejných fór s občany, např. na téma participativních rozpočtů. A jak jsou komunisté na osmičce ještě vidět? Předseda bezpečnostní komise pořádá kurzy sebeobrany, byly stanoveny a propagovány zásady bezpečného chování pro seniory, „boj proti šmejdům“. Nedávno proběhla v kulturním centru Krakov vernisáž komiksu „Komisař Simon zasahuje“, který neformálně seznamuje mládež s nebezpečím pouliční kriminality. Na jeho tvorbě se významně autorsky podílel s. Nagovský, jinak předseda OV a bezpečnostní komise. Je to nevšední počin, rovněž tak pořádání Dnů Země a dalších velkých a atraktivních akcí pro mateřské a základní školy. I tam jsou komunisté vidět a slyšet…

Komunisté jsou na Praze 8 bráni opravdu vážně, jsou plnohodnotnými partnery ostatních politických stran. V reálné politice se snažíme na obvodě hledat průniky témat. Co se nám dále podařilo? Např. prosadit důležité položky do rozpočtu MČ. Kontrolní výbor sleduje hospodaření a činnost jednotlivých odborů radnice i organizací městskou částí zřízenými atd.

Co na závěr? Jsem zastáncem názoru, že KSČM nesmí slibovat větrné zámky a stanovovat si nereálné cíle.  V předvolební kampani je zcela nezbytné využívat účinné moderní poznatky reklamních technik, psychologie a neotřelé formy kampaně. Též bychom se měli zamyslet nad případnými partnery, byť „ad hoc“, kteří by nám pomohli prosadit i naše témata. Tedy primárně se vůči nikomu předem nevymezovat. A co komunisté na osmičce? Ti se samozřejmě budou aktivně podílet na předvolební kampani, pracovat ve volebních komisích. Lídr Prahy 8 se sice dostal pouze do druhé desítky navrhovaných kandidátů do PČR v Praze, ale jsme týmoví hráči. Proto jdeme do toho. Na plné pecky. Pevně hájit principy práce KSČM, být argumentačně pohotoví a přesvědčiví.  Nutnost je ale nebýt „ sám voják v poli“, což bez hledání případných tematických průniků nepůjde. Sám voják v poli měl většinou smutný osud… Letošní parlamentní volby budou hektické, obávám se, že i nefér, ale my v nich nesmíme zklamat. Pro KSČM mohou mít zlomový charakter.

Autor: 
Vladislav Kopal, člen OV KSČM Praha 8, předseda kontrolního výboru ZMČ
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8