Péče o školy

15. 6. 2017

Červnová Osmička se ptá:

Jak by měla Praha 8 pečovat o své základní a mateřské školy?

Odpovídá Pavlína Řepová:

Praha 8 je příklad dobré praxe

Každé radnici by mělo záležet na tom, v jakém prostředí její nejmenší obyvatelé žijí a jsou vzděláváni. To, jak se o své mateřské a základní školy, a zejména o děti v nich vyrůstající, radnice Prahy 8 stará, by mohlo sloužit jako příklad dobré praxe.

Radnice se dlouhodobě a koncepčně věnuje zejména oblasti zdravého životního stylu školáků, připomeňme např. aktivity na zaplacení obědů pro děti ze sociálně slabších poměrů, které si ne vždy mohly teplé jídlo dopřát. Za zmínku stojí i otevření nových jídelen v ZŠ Dolákova a ZŠ Libčická. Městská část dlouhodobě propaguje a zavádí na školách trendy zdravého a kvalitního stravování. V době, kdy velké procento dětí neprovozuje žádný sport a v podstatě se nehýbe, rozjela radnice projekt Bezpečné cesty do školy, kde jsou prvky jak bezpečnosti, tak i ekologických možností dopravy do školy, ať už pěšky či na kole.

Navíc se podařilo získat dotaci ve výši téměř 3 mil. Kč, které v rámci Akčního plánu pro školství poputují na zefektivnění a zkvalitnění vzdělávání v mateřských i v základních školách. Co se týká samotného vzdělávání, radnice opětovně pořádá dobrovolnické kurzy, kde je možné zdarma využít možnost doučování a díky nemalým finančním prostředkům, které do oblasti školství uvolňuje, umožňuje svým studentům studijní cesty do zahraničí. Městská část se chová i jako zodpovědný hospodář, mnohé školy a školky se v rámci dotací podařilo zrekonstruovat a snížit jejich energetickou náročnost. Domnívám se, že Praha 8 si je plně vědoma odpovědnosti, kterou nese za své malé obyvatele, a dělá maximum pro jejich zdravý vývoj a edukaci.

Pavlína Řepová, zastupitelka MČ Praha 8 za KSČM
Osmička, červen 2017