Motoristické okénko I.

22. 6. 2017

Čekání na kolaps

Vážení  příznivci motorismu. Jak jsem Vám v úvodním příspěvku slíbil, budu na těchto stránkách pravidelně uvádět nejen zajímavosti z motorismu, ale i problémy s motorismem a motorizací souvisejícími. Původně jsem zvažoval, s jakým autem Vás seznámím. Ale určité okolnosti mě od tohoto odradily. A jaké že to okolnosti mám na mysli? Jednoduchá odpověď. Jde o další odložení stavby dopravního okruhu, který měl zásadně řešit – tak jako ve většině světových metropolí – enormě stoupající dopravní zátěž Prahy. Snad mně prominete, ale pro názornost uvedu několik čísel.

 V České republice se za květen 2017 prodalo rekordních 27 tisíc nových aut. Od začátku roku je to již 118 tisíc vozů. V porovnání s rokem 2016 ( 24 tis a 108 tis), rokem  2015 ( 18 tis a 91 tis.) a např. rokem 2010 ( 16 tis a 70 tis ) je to ohromující nárůst. Letos se očekává prodej přes 200 tis. nových aut…Tento trend však magistrátní politici trestuhodně ignorují. Již v roce 1998 zvažoval možné trasy okruhu. A to je jž dvacet let. Stále se však nic neví. Kde okruh povede, jakou bude mít podobu. Proto ani neprobíhá komplikovaný výkup pozemků, projektová příprava, finance atd., atd. A nyní se jako deux ex machina zjevila další skupina spasitelů Prahy. Jsou to zelení  na MHMP. Byli totiž osvíceni novou teorií. Zkapacitněním stávajících komunikací.  Pana Stropnického mohu považovat za cokoliv, ale rozhodně ne za dopravního inženýra či experta. A výsledek tohoto „osvícení“? Smutný. Obě strany, tím míním na jedné straně zastánce tunelové verze, které reprezentuje náměstek p. Dolínek a na straně druhé zastánce zkapacitnění stávajících komunikací, které představuje již zmíněný p. Stropnický se zatím dohodli, že se dohodnou. Podotýkám snad. Což zřejmě znamená další odložení rozhodnutí. Co dodat víc…

Až jednou budeme žít ve městě plném stojících aut, smogu, totálního kolapsu dopravy,můžeme jen sprásknout ruce a zavzpomínat. Jaké by to bylo, kdyby v roce 2017 nebyli politici stiženi ztrátou soudnosti a pocitem nabubřelého ega. Totální kolaps pražské a středočeské  dopravy se raketově blíží. Žádné magistrátní kejkle jej nezastaví. A to není sci-fi.

 

Vladislav Kopal

kandidát do PS a zastupitel