Pozor na "letní kriminalitu"

13. 7. 2017

Dovolené a prázdniny jsou v plném proudu. A s nimi i výlety a delší pobyty na chalupách a chatách nebo tam, kde se o nás za naše uspořené peníze starají jiní.
Co to pro nás znamená: pomineme li potřebu zvýšené ostražitosti před úrazy, jedovatými hady a exotickými šelmami, může nám zážitek z dovolené zkazit poberta, který si usmyslel, že si pomůže na náš účet. Možností je několik: vypůjčí si náš vůz zaparkovaný před domem, navštíví naši domácnost nebo se na nás nalepí přímo v místě, kde pobýváme a obere nás o finanční hotovost, kreditku, v horším případě k tomu použije násilí.
Nenechávejme tedy nic náhodě a zabezpečme svůj majetek třeba tak, že si auto (pokud za to stojí) dáme po domluvě k sousedovi nebo příbuzným do garáže, či svého miláčka umístíme na nějaký ten týden na hlídané parkoviště.
Pokud nemáme kvalitně zabezpečený byt nebo vstup do domu, máme ještě dost času na to, poradit se s odborníky na zabezpečovací techniku, jak stávající zajištění zkvalitnit. Pokud bydlíme v rodinném domku či vilce, domluvme se s dobrými sousedy, abychom si na naše příbytky a zahrady dávali střídavě bacha.
Na dovolených v zahraničí mějme při sobě jen nezbytnou hotovost a větší peníze si nechávejme raději v trezoru v recepci ubytovacího zařízení nebo je uschovejme do spolehlivé skrýše. Nepříjemná je i ztráta dokladů. Nakládejme tedy s nimi jako s financemi.
Nenavazujme zbytečné důvěrné známosti s lidmi hned po příjezdu do neznámého prostředí. Rohypnolové uspavačky nejsou jen českým specifikem. Ostatně rovněž ony si rády dělají pracovní výlety mimo hranice naší vlasti.

Jen krásné léto přeje Zdeněk Nagovský
Předseda komise pro bezpečnost RMČ Prahy 8

Autor: 
Z. Nagovský