Všechno je jinak?

9. 10. 2023

Kdo pozorně sledoval informace prorežimních médií okolo 85. výročí podepsání hanebné Mnichovské dohody, která se stala počátkem rozbití Československa a potažmo následného rozpoutání nejničivější války v dějinách lidstva, musel konstatovat, že si počínaly jaksi vlažně; stejně tak to platí i o představitelích státu. Připomínat zradu spojenců, kteří jsou v současnosti opět našimi spojenci, se zřejmě nehodí. A tak jen komunisté a ti, kteří tuto národní tragédii buď sami nebo jejich rodiny zažili, se ozvali. Ozval se ale z druhého břehu i Petr Pithart, disident a bývalý předseda České vlády. Ano ten, co se svým soukmenovcem Václavem Havlem v rozporu s rozhodnutím poválečných mocností označili poválečný odsun sudetských Němců za vyhnání, za což se jim v hlubokém předklonu ještě omluvili.

V Událostech a komentářích České televize 29. 9. https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/223411000370929/ se za přitakávání J. Železného opět pustil do přepisování historie. V Mnichově v roce 1938, říká s odvoláním na historika Milana Hauvera, se nejednalo o nás bez nás, jak se mylně traduje. Devět dní před jednáním nabídl prý podstoupení části našeho území sám prezident Edvard Beneš. Takže Hitler, Daladier, Chamberlain a Mussolini nás k rozhodnutí nepotřebovali. Využili pouze nabídky prezidenta. Jinými slovy za podepsání potupné smlouvy může vlastně E. Beneš. Jen si tuto historickou skutečnost nemíníme přiznat, říká Pithart. A pokračuje. Nechce se nám vykročit z role oběti. Líbí se nám tato pozice, a proto stále opakujeme o nás bez nás. Opravdu svérázný výklad našich dějin!

Pavel Pilný