Dědeček a babička, ujídají bohatým chlebíčka

24. 2. 2023

Tak nám sice nezabili Ferdinanda, ale proběhla řada voleb.  Parlamentní, senátní, komunální i volba prezidenta. Co nám přinesly?

Voliči umožnili koncentrovat veškerou moc do rukou jednoho spolku, tzv. Pětikoalice. Jak jistě víte, ta má většinu v Parlamentu, který pověřil šéfa ODS sestavením vlády, má též většinu v Senátu, tzv. pojistce demokracie (toto je zvláště úsměvné). Komunální volby ponechávám stranou, tam se lokálně podařilo prosadit i mimoparlamentním stranám. A kruh se uzavřel. Parlament, vláda, Senát a Pětikoalicí podporovaný prezident. Brzy se dosadí i spřátelení soudci, aby pokračovali v díle nechvalně známého žongléra s paragrafy a autora podmínek vhodných pro Pětikoalici, JUDr. Rychetského. I když ten možná zůstane, má nehynoucí zásluhu na uchopení moci Pětikoalicí. Můžeme brzy sledovat, že nic, co opozice předloží Nejvyššímu soudu (ústavnímu aj.), neprojde.

Pětikoalice však učinila zásadní odhalení. Objevila největší ekonomické škodiče republiky. Největším nepřítelem hospodářské prosperity jsou podle ní neskromní senioři. Tedy ti, kteří mají jedny z nejnižších důchodů v Evropě, platí nejdražší elektřinu v Evropě a vzhledem k příjmové hladině i nejdražší plyn a potraviny. Nájmy rostou stále, též stále rostou v desítkách a stovkách procent ceny potravin. Tu a tam se objeví záběr z regálů s potravinami či drogerií v Německu, kde jsou tyto komodity ve velké většině levnější a přitom kvalitnější. O Polsku nemluvě. A to nehovořím o kupní síle německých seniorů a běžných občanů. Ta je v Německu násobná. A co naše inflace, kterou má ze zákona pokrývat valorizace důchodů? O té Pětikoalice odmítá v Parlamentu diskutovat.  A pan Fiala dál pronáší své prázdné fráze, vyzývá, je připraven jednat atd., atd. Fráze, fráze, prázdné fráze. Aby byla parta kompletní, na místa ministrů jmenuje lidi nekompetentní či s pochybnou minulostí. Stačí vzpomenout na odbornici ve vojenství, paní ministryni Černochovou, která dále vesele kupuje několikanásobně předražené kulomety (uvedeno v tisku). Ale podle vlády jsou to právě senioři, co projídají budoucnost dalších generací.

Brusel nám též schválil, i hlasy některých českých poslanců, zákaz výroby cenově dostupných aut (přitom Evropu brázdí tisíce přetížených čoudící kamionů), vláda hovoří i o násobném zdanění bytů a rekreačních objektů. Rád bych byl špatným prorokem, rád bych se kardinálně mýlil, ale běžný občan a tím méně senior pravicovou vládu a Parlament nezajímají...

Zatím nám jen seberou jeden důchod za rok (12 x 1.000,-). Další seberou daňovými opatřeními (násobné daně za byty, chaty apod.). Sociální nůžky se mocně rozevírají v neprospěch běžných občanů a seniorů. Žádná sektorová daň nebude, ani žádná daň progresivní nebude. To by bolelo bohaté voliče a sponzory pravice.  A co asociální vláda přichystá příště? To nechci ani domýšlet. Opravdu si toto necháme líbit?

Vladislav Kopal