DNY ZRADY 15. 3. 1949 a 15. 3. 1990

13. 3. 2020

Připomeňme si dvě významná výročí v  dějinách našeho státu.

    V roce 1939 přepadla naše území německá armáda a zabrala zbytek území, které ČR zůstalo po zabrání tzv. Sudet. To byl první den zrady, německá vojska k nám vtrhla bez souhlasu Francie a Anglie, se kterými Německo podepsalo Mnichovskou dohodu.

   Po šesti letech druhé světové války a po osvobození větší části naší republiky sovětskou Rudou armádou nastala doba znovuoživeného Československa.

   Co se však nestalo. Do čela ČSSR se dostal po abdikaci prezidenta Gustáva Husáka jakýsi pan Václav Havel. Ten si pozval do ČSSR, které sám přísahal při skládání slibu věrnost, na 15. 3. 1990 spolkového prezidenta Richarda von Weizsäckera, nositele Železného kříže 2. třídy z roku 1941 a držitele Železného kříže 1. třídy z roku 1944. Jaká to náhoda a proč zrovna 15.3.? To si jistě každý soudný člověk domyslí.

   Tato návštěva se však neobešla bez určitých zajímavostí. Již tenkrát byl na Hradčanském náměstí přivítán několika sty občanů s vlajkami SRN. Po přehlídce čestné roty Hradní stráže v zcela nových a poprvé veřejnosti představených uniformách od návrháře Teodora Pištěka, který byl mimochodem návrhářem filmových kostýmů, se odebrali k jednání. Po ukončení přešli do Katedrály svatého Víta. Pak se společně vydali pěšky na procházku předjarní prosluněnou Prahou ulicí Ke Hradu a dál Nerudovou ulicí. Tam se jim do cesty připletla restaurace U dvou Slunců, kde zajisté ochutnali dary země české.

Autor: 
Petr Vilím, pamětník tehdejších událostí
Zdroj: 
OV KSČM Praha 8