Opět vymýšlíme trakař o jednom kole ?

22. 12. 2018

Co chci tímto, poněkud otřepaným, sloganem, naznačitt? Tedy popořádku. Slýchávám, že náš volební neúspěch způsobilo m.j. vykrádání „našich“ témat. Mám teď na mysli konkrétně problematiku bytů a bydlení. Protože je mně tato problematika blízká  (byl jsem 12 let m.j. členem bytové komise ÚMČ Praha 8 ), budu se  jí tedy zabývat konkrétně .

Mám takovou kacířskou myšlenku, tedy že „naše“ téma byty a bydlení nebylo až tak vykradeno, spíš jsme se k němu neuměli – ostatně jako i k řadě jiných témat, např.k migraci – jasně postavit, definovat své názory, postoje a  řešení. Bezobsažným lavírováním či množstvím nic neříkajících frází nikoho nezaujmeme, a už vůbec nepřesvědčíme. Slova, fráze, slova, fráze. Do omrzení, bohužel i voličů.

Teď o realitě dneška. Současný vývoj cen nových bytů se již zjevně zcela vymknul kontrole. Raketově rostou.  Na to se pochopitelně váže i výše nájmů, též rostoucí v desítkách procent. Pražan je mnohdy ve svém městě  už jen hostem. Kdo může zaplatit u nového bytu i 100.000,- Kč/m2 plochy? Navíc při současném trvalém růstu cen hypoték a razantním snížení (po zásahu ČNB) jejich dostupnosti? Ne nadarmo se nová výstavba neomaleně nazývá „investičními byty“. Může člověk pracující ve mzdě investovat 5.000 000,- Kč? Těžko. On a jeho rodina v první řadě potřebují bydlet. Slušně, dostupně.

Jak se vrátit znovu „do hry“? KSČM musí označit původce a příčiny tohoto neutěšeného stavu. Označit  ty politické strany, které již od 90. let hlásaly lži o vlastnickém bydlení a o bydlení nájemním hovořily pouze s despektem. Strany, které v parlamentních, senátních a obecních volbách bezočivě lhaly, a nyní se staví do role mesiášů. Dalším bodem musí být vize jak dál. A tady jsme konečně u toho trakaře .... proč vymýšlet něco, co jinde již funguje? Jistě, slyším otázku, Kde? Odpověď zní: Ve Vídni. Ve městě,  které má v Evropě statut nejpřívětivějšího města k životu. Tam mají poměrně jednoduché řešení. U všech staveb, vyžadujících změnu územního plánu, je investor POVINNEN třetinu bytů pronajmout za REGULOVANÉ nájemné. Myslím, že Vídeň není daleko a vyjednat schůzku, kde by se KSČM mohla detailně seznámit s vídeňskými zkušenostmi, by bylo jistě užitečné.

Zdá se Vám rakouské řešení jako sci-fi? Přiznám, že mně chvílemi také. Jsem ale přesvědčen, že není složité se s ním seznámit reálně. A mít do dalších předvolebních bojů konečně pořádnou munici. A KSČM se musí od nejasných prohlášení konečně posunout ke konkrétním řešením. A nebát se inspirace od těch, kde to funguje.

Vladislav Kopal, předseda 309. ZO, OV KSČM Praha 8
Haló noviny