Světova 15

Naše činnost

Ředitelé škol

(27.5.2017)

V roce 2018 končí na více základních školách funkční období ředitelů. Rada je může ve funkci potvrdit nebo vypsat na jejich místo konkurs. Jaké jsou zkušenosti s konkursem na místo ředitele, jsme se mohli přesvědčit v minulém i v letošním roce. Na volné místo na ZŠ Glowackého byl v konkursním řízení vybrán pouze jeden vhodný uchazeč. Ten svým vystupováním, koncepcí rozvoje školy a názory na školství kladně zaujal i členy komise, kterou pro otázky školství zřizuje Rada městské části. Jiného názoru byl ale pan radní Fichtner, který prosadil nové konkursní řízení.
V letošní m roce byl vypsán konkurs na místo ředitele Základní školy Palmovka. Do konkursního řízení se přihlásila jen jedna uchazečka, která nebyla konkursní komisí schválena. A je tedy vypsán další konkurs.
A kde je tedy záruka, že v příštím roce se najde najednou deset vhodných adeptů na velmi důležitou funkci ředitele základní školy? Je možné kvalitně připravit konkursní řízení na několika školách současně? Nebylo by vhodnější zhodnotit práci stávajících ředitelů a na základě hodnocení jejich práce rozhodnout? Je nějaký přehled o dobré práci ředitele ve výchovně vzdělávací funkci školy?
Délka 6 let ve funkci ředitele je z manažerského hlediska vhodná pouze v určitých odvětvích. Ve specifickém prostředí vzdělávání je zcela nedostatečná, to potvrzují i odborníci v oblasti školského managementu. Ředitelé škol jsou pak krátkým funkčním obdobím zcela demotivováni. Městská část se tak může připravit o zkušené, zralé osobnosti se zájmem o práci.

Václav Votruba
                                                                                                                                    člen Komise pro školství